Ciri-ciri Tanah Mengandungi Emas

Ciri-ciri Tanah Mengandungi Emas. Di dunia ada pulahan Lombong Emas ditemui, yang paling terkenal Lombong Grasberg yang benghasil bertan-tan emas di dunia ini. Apa yang pasti, Bijih Emas yang dicarigali adalah sesuatu yang berbeza dengan Emas yang tertanam di perut bumi (Harta Qarun)

Lokasi Tanah Mengandungi Emas di Malaysia

Begitu juga di negara kita, Malaysia. Siapa tidak kenal dengan Lombong Emas Lubuk Mandi dan Lombong Emas Penjam. Ada beberapa tempat lain yang strategik dan berkemungkinan mengundingi Emas ialah di Kawasn Jalur Tengah, Malaysia. Yang pastinya, Lokasi Tanah Mengandungi Emas itu biasanya ditemui di kawasan yang wujud peradaban manusia. Selain itu, emas juga boleh dianggarkan kewujudannya melalui ciri-ciri tertentu pada tanah. Berikut ialah Ciri-ciri Tanah Mengandungi Emas.

Ciri-ciri Tanah Mengandungi Emas

Ciri-ciri Tanah Mengandungi Emas

  1. Tanah yang mengandung mineral sulfida yang tinggi. (berbau seperti belerang)
  2. Wujudnyanya mata air panas di sekitar kawasan tersebut.
  3. Sekitarnya ada gunung berapi yang sudah lama ada.
  4. Ada aliran sungai di kawasan berhampiran.
  5. Mempunyai lapisan tanah lempung yang tebal.
  6. Terdapat batuan putih berurat emas (urat kaca atau batuan kaca lutsinar) 

Ciri-ciri di atas hanyalah untuk pengesanan awal sahaja, untuk memastikan kewujudan emas sebenar, ujian merkuri dan ujian-ujian lain masih perlu dilaksanakan.

Harta Emas Pulau Nangka Milik Siapa

Bukan sesuatu yang mustahil sekiranya harta karun termasuk ketulan emas masih berada di Pulau Nangka. Namun siapakah pemilik sebenar Harta di Pulau Nangka yang heboh diperkatan seluruh rakyat Malaysia sekarang ini.

Menurut Prof Datuk Dr Mohd Jamil Mukmin iaitu Pengerusi Institut Kajian Sejarah dan Patriotisme Malaysia, perkara seperti menyembunyikan harta adalah amalan lanun-lanun sahaja namun tidak mustahil harta-harta tersebut milik Sultan Melaka yang disembunyikan di pulau-pulau kerana bimbang istana mereka ditawan semasa Portugis menawan Melaka pada 1511. Pada zaman itu, saudagar dari China dan India yang menetap di Melaka juga kaya dan mempunyai pengaruh besar, tetapi ia tidak memungkinkan harta-harta itu milik mereka kerana menyembunyikan harta bukan amalan pada era itu.

Mengikut perundangan, Jika benar wujud Harta Karun di Pulau Nangka seperti yang dinyatakan, ia adalah milik kerajaan Melaka dan tidak boleh mana-mana pihak mengambilnya.

Emas Hootoh Tudia

Hootoh Tudia dah cuba tengok tanah belakang rumah semalam. Cuma ada aliran sungai aje yang berhampiran. Nampaknya tak dapat la aku nak kaya dengan emas. Mungkin aku kena guna Cara Kedua Kaya Emas. Oh Dunia, semua orang nak kaya aje.

Sumber: Mencari Emas di Malaysia

 


Thursday, January 03, 2013

1 comment:

  1. dapat bela ikan emas pon jadi la..wlupon tak kaya2 jugak..hehe..:-)

    ReplyDelete

Newer Post Older Post Home