KSSR Kurikulum Standard Sekolah Rendah

Apa itu KSSR dan Apa Maksud KSSR. Secara ringkas dan mudahnya, K.S.S.R ialah Sistem Baharu Pendidikan untuk Sekolah Rendah yang diperkenalkan oleh KPM bagi menggantikan KBSR. Kurikulum Standard Sekolah Rendah itulah maksud KSSR. Satu Sistem Pendidikan baharu di sekolah-sekolah Kementerian Pelajaran dan Sekolah Swasta dan Sekolah Persendirian di Malaysia. Sekolah dan Guru penggerak utama KSSR yang bakal menentukan hala tuju anak bangsa Malaysia 15 tahun dari sekarang. Lihat saja kini, baru hanya beberapa tahun diperkenalkan kesan perubahan mula dirasai. Murid Sekolah Rendah Cemerlang bersama KSSR.

KSSR Kurikulum Standard Sekolah Rendah KPM Pendidikan
SUMBER RASMI KSSR - KPM dan BPK

Pengenalan KSSR Asas Sistem KSSR

KSSR digubal dalam Pernyataan Standard terdiri daripada Standard Kandungan dan Standard Pembelajaran yang perlu dicapai murid dalam satu tahap persekolahan. Apakah Standard Kandungan itu? Standard Kandungan ialah penyataan spesifik mengenai perkara murid patut ketahui dan boleh lakukan dalam tempoh persekolahan merangkumi aspek pengetahuan, kemahiran dan nilai. Apa maksud Standard Pembelajaran? Standard Pembelajaran ialah Penetapan Kriteria atau Petunjuk Kualiti Pembelajaran dan Pencapaian yang boleh diukur bagi setiap Standard Kandungan.

KSSR tiada Peperiksaan Sistem BAND menilai prestasi murid dan pelajar di sekolah. Apa pula maksud Band dalam KSSR. Pelbagai persoalan mengenai KSSR oleh ibu-bapa dan orang ramai yang sangat berminat meamahami Sistem Pendidikan Baharu ini. Segala Maklumat Ilmu KSSR dan Informasi Terkini akan dikongsikan secara berperingkat. KSSR lonjakkan Pendidikan Negara.

Koleksi Bahan-Bahan KSSR 2013

Koleksi Bahan-Bahan KSSR lain seperti Evidens, Instrumens, RPH, RPT dan sebagainya, serta maklumat dan Isu-Isu KSSR 2013 juga terkini boleh disemak di Koleksi Bahan-bahan KSSR.


Sunday, March 24, 2013

3 comments:

 1. Informasi baik ni. Aku pun tak faham sistem baru ni...kikiki.
  Anak dah darjah 4..ahaks

  ReplyDelete
 2. Darjah empat kiranya selamat. Anak bro hanif tu lastbatch sistem KBSR di Malaysia ni.

  ReplyDelete
 3. Harley-davidson Channels Regarding Dish Television

  Check out my web page :: Indocile

  ReplyDelete

Newer Post Older Post Home